Wat is HSP ? 

 

HSP betekent dat je een Hoog Sensitief Persoon bent.

Een belangrijk kenmerk van hooggevoeligheid is, dat je zelf het gevoel hebt anders te zijn dan anderen. Je voelt je vaak onbegrepen en dat is vanaf de kindertijd. Je wordt met hooggevoeligheid geboren of niet, vaak is een van je ouders ook hsp. Hoog-Sensitieve-Personen verwerken prikkels van buitenaf anders dan de meeste mensen.Opvallend is bv. dat mensen met hsp meer gevoeliger zijn voor details en daardoor alleen al meer prikkels te verwerken.

 

 

High sensitive person kunnen heel sterk reageren op prikkels uit de omgeving, dat kan harde geluid, fel licht, sterke geur zijn. In een mensenmassa verkeren, zoals tijdens een concert, zorgt weer voor een combinatie van prikkels, die als hoogsensitief persoon heftig bij je binnen kunnen komen.

 

Je beschikt als persoon met hooggevoeligheid bovendien vaak over een extreem gevoelige huid. Een hoge kraag voelt meestal niet prettig en labeltjes in kleding haal je er het liefste meteen uit. Door deze mate van sensitiviteit bestaat tevens het vermoeden dat High Sensitive Persons een andere pijngrens hebben. In de ochtend is je lichaam bijvoorbeeld extra gevoelig voor prikkels, zodat je een afspraak met de tandarts beter in de middag kunt plannen. 

Naast de reguliere zintuiglijke waarneming, voelen hoogsensitieve personen emoties, sfeer en spanningen van andere personen bijzonder goed aan. Je ervaart als hoogsensitief persoon dan ook meteen wat de behoefte van de ander is. Jij neemt vervolgens de verantwoordelijkheid op je om aan de behoefte van de ander tegemoet te komen. Dat is heel nobel, maar helaas vergeet je als sensitief persoon daarbij maar al te vaak jezelf.

 

 

Gevolgen van hooggevoeligheid:

 

HSP personen vormen met 15% van de bevolking een minderheid. het is dan ook niet vreemd dat je met hooggevoeligheid vaak het idee krijgt dat je anders te zijn dan anderen en jezelf afvraagt of je gek bent. 

 

 

Hierdoor past een sensitief persoon zich vaak aan de omgeving aan, waarbij het contact met de eigen kern verloren gaat en je uit balans raakt. Een laag zelfbeeld en een gebrek aan eigenwaarde kunnen het gevolg zijn van het niet herkennen of onderkennen van de eigen hooggevoeligheid.

 

Vanaf je jeugd wordt het belang van de ander al verheven boven je eigen persoon. Je eigen ik raakt ondergesneeuwd en je gaat meer voor een ander leven dan voor jezelf. 

 

 

Kenmerken van H.S.P. :

 

Moeite met het aangeven van grenzen

Stressgevoelig en overgevoelig

Overspoeld worden door emoties, emoties van een ander overnemen

Snel vermoeid raken na een gesprek of activiteit

Jezelf op de laste plaats zetten

Gebrek aan eigen waarde en ontbreken van ik kracht

Perfectionist (alles of niets)

Grote aanpassingsvermogen

Geen nee durven zeggen

Keuzes maken is moeilijk

Problemen met werken in teamverband

Handelen vanuit gevoel

Beïnvloedbaar op sfeer en stemmingen van anderen

Prikkelbaar

Kwetsbaar voor kritiek, mening of aanval

   

Kwaliteiten hooggevoeligheid:

 

Opmerkzaamheid

Attent en behulpzaam

Intelligent

Behoeften van anderen aanvoelen

Rijke fantasie en belevingswereld

Snelle alertheid bij gevaar

Verschillende kwaliteiten op meerdere vlakken

invoelend en aanvoelend 

Zie deze mooie kwaliteiten als geschenken i.p.v beperkingen. Bij mij krijg je alle tijd en gelegenheid om je veilig te voelen. Er is aandacht voor je verhaal er is aandacht voor jou! Ik begrijp dat het een hele stap is om hulp te vragen. Ik bied jouw een warme en rustige en veilige omgeving, waarin jij jezelf mag laten zien zoals je bent. 

 

Ter ondersteuning en beschermen tegen invloeden zoals hier boven genoemd verkoop ik in mijn praktijk producten: aura buisje en deva's hangers die geopend en geactiveerd zijn.

 

Je aura wordt beschermd waardoor je beter in je eigen energie blijft (dichter bij jezelf) minder prikkelbaar wordt, zodat je ongestoord je eigen bezigheden kunt uitvoeren ook al ben je in een hectische en drukke omgeving!

 

Voel je welkom!